Alles over Amandelen

Benieuwd waar Bolly's amandelen vandaan komen, wat de voedingswaarden ervan zijn en hoe dat ze groeien?

Dit alles en meer op deze super handige pagina bomvol informatie over de amandel

Wist je dat er zoete en bittere amandelen bestaan?

Beide worden gebruikt voor menselijke consumptie, maar worden toegepast op verschillende manieren. De zoete amandelen worden bijvoorbeeld gebruikt in amandelspijs of als schaafsel over bakkerijproducten. Daarentegen worden de bittere amandelen gebruikt voor het maken van amandelolie en het produceren van een smaakversterker.

 

Zijn amandelen gezond?

Elke noot heeft wel iets waarin het zich onderscheid. De amandel heeft bijvoorbeeld veel vezels. Per 100 gram bevat het 12 gram vezels, wat uitkomt op 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een man. De vezels zorgen bijvoorbeeld ervoor dat je een verzadigd gevoel krijg na het eten, maar ook voor een goede spijsvertering. Een handje amandelen tussendoor om de honger te stillen is dus zeker een goed idee! Daarnaast bevat een handje amandelnoot, à 25 gram, ongeveer de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E. Deze vitamine is goed voor ons lichaam door de bescherming tegen agressieve stoffen en helpt het bij andere processen in ons lichaam. Naast de vitamines bevat de amandel ook veel mineralen. Denk hierbij aan: calcium, ijzer, fosfor, magnesium… en zo kunnen we nog een heel lijstje afgaan. De amandelen zijn dus een goede toevoeging op je voeding.

Voedingswaarde 100gr rauwe amandelen (kan per seizoen variëren)

Gemiddelde voedingswaardenper 100 gram
Energie588 Kcal
Eiwitten21,2 gr
Totaal vet49,9 gr
Waarvan enkelvoudig onverzadigd vet31,55 gr
Waarvan meervoudig onverzadigd vet12,33 gr
Koolhydraten9,1 gr
Vezels12,5 gr
Natrium1 mg

Hoe groeien amandelen?

De amandel groeit aan de amandelboom ook wel bekend in het latijns als de Prunus Dulcis. Hofleverancier van de amandelen is de staat Californië in de Verenigde-Staten. Dit komt door het klimaat daar. Ook is de technologie dusdanig ver ontwikkeld dat er bijna geen hand arbeid meer aan zit. De lasertechnieken om de oogst te scheiden in formaat en kwaliteit zijn fascinerend om te zien. Door voor te lopen met techniek heeft Californië de amandel steeds meer naar zich toe getrokken.

Amandelen kopen?

De amandelen vind je bij Bolly’s in Bolly’s Forest notenmix. Deze mix bestaat uit vier noten, namelijk paranoten, amandelen, walnoten en hazelnoten. De perfecte combinatie van de pure, ongezouten noten met een vleugje smaak van cranberries en rozijnen. De smaak van de natuur komt hierin uitgebalanceerd naar voren.

Inhoudsopgave