Alles over Hazelnoten

Benieuwd waar Bolly's hazelnoten vandaan komen, wat de voedingswaarden ervan zijn en hoe dat ze groeien?

Dit alles en meer op deze super handige pagina bomvol informatie over de hazelnoot.

Wist je dat hazelnoten eeuwen geleden al werden gegeten?

Tegenwoordig worden hazelnoten verwerkt in pasta, ijs, chocolade, vullingen en nog veel meer recepten. Je kunt wel stellen dat deze noot nu erg geliefd is. Dat was heel vroeger niet anders. De Romeinen en Grieken waren ook fan van de hazelnootsmaak. Verder stond de hazelnoot symbool voor vrede en gezondheid. In sommige volken was de hazelaar, waar de hazelnoot aan groeit, zelfs heilig.

Zijn hazelnoten gezond?

Opvallend aan de hazelnoot is het hoge gehalte aan vitamine E. Als je zo’n 25 gram ongezouten hazelnoten eet, dan bevat dit namelijk 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E. En nu horen wij je denken; waar is dat goed voor? Nou, deze stof is een antioxidant. Een antioxidant zorgt ervoor dat schade aan de cellen door agressieve stoffen voorkomen wordt. Het beschermt dus je cellen. Naast deze stof bevat de hazelnoot ook mineralen. Fosfor en magnesium zijn hier voorbeelden van en hebben beide andere functies. Toch hebben ze iets gemeen, namelijk hun bijdrage aan onze botten. Het mineraal magnesium zorgt voor het vormen van botten en spieren, maar ook voor de werking van je spieren. Daarnaast zorgt fosfor voor onder andere stevigheid aan botten en tanden. Al met al is deze noot dus erg gezond in zijn pure vorm.

Voedingswaarde 100gr rauwe hazelnoten (kan per seizoen variëren)

Gemiddelde voedingswaardenper 100 gram
Energie642 Kcal
Eiwitten13.7 gr
Totaal vet61,2 gr
Waarvan enkelvoudig onverzadigd vet48,2 gr
Waarvan meervoudig onverzadigd vet5,6 gr
Koolhydraten6 gr
waarvan suikers3,5 mg
Vezels11,0 gr
Natrium0 mg

Waar komen hazelnoten vandaan?

De hazelnoot komt vooral uit Turkije. De Turken hebben de teelt van hazelnoten behoorlijk in de vingers. Door hun kennis van specerijen en handel hebben ze de hazelnoot knap naar zich toe weten te trekken. Echte specialisten dus!

Hazelnoten kopen

Ook zo’n fan van de hazelnoot net als de mensen vroeger? Dan kan Bolly’s jou zeker blij maken. De hazelnoten bieden we je aan op verschillende manieren.  De notenmix van Bolly’s met hazelnoot is wat meer voor de afwisseling. De Bolly’s Forest mix bevat namelijk de geliefde hazelnoot, maar ook amandelen, walnoten, paranoten, cranberries en rozijnen. Genoeg afwisseling dus!

Inhoudsopgave