Alles over Paranoten

Benieuwd waar Bolly's paranoten vandaan komen, wat de voedingswaarden ervan zijn en hoe dat ze groeien?

Dit alles en meer op deze super handige pagina bomvol informatie over de paranoot.

Wist je dat paranoten ook andere benamingen hebben?

De benamingen Amazonia nut of Brazilnut zijn beide afgeleid van de plaats waar men deze noten oogst. De namen verraden al dat het oogstgebied in de Amazone ligt. De Amazone is een prachtig, immens groot gebied die ook de ‘longen van de aarde’ worden genoemd. Hier groeit de paranoot aan een boom. Deze boom kan wel 50 meter hoog worden en zelfs 1.000 jaar oud.

Zijn paranoten gezond?

Snoepen van deze lekkere noot mag, maar wel met mate. De paranoot blinkt namelijk uit in de waarde van selenium met 1917 mcg per 100 gram. Terwijl wij, als mens, per dag maar 300 mcg selenium nodig hebben. Bij deze notenvriend geldt dat bij twee tot vijf paranoten per dag je meer dan genoeg van het mineraal selenium binnen krijgt. Als je je hieraan houdt dan helpt selenium bij het functioneren van onze hersenen, zenuwstelsel en immuunsysteem. Naast deze stof bevat de paranoot ook andere goede stoffen. Denk hierbij aan eiwitten, onverzadigde vetten, calcium en fosfor. Dit is even een greep uit de lijst met gezonde stoffen. Ook verschillende vitamines zijn aanwezig met allemaal een andere werking. Een voorbeeld hiervan is vitamine E die dient als antioxidant. De paranoot zit net als andere noten bomvol met gezonde nutriënten.

Voedingswaarde 100gr paranoten

Gemiddelde voedingswaardenper 100 gram
Energie683 Kcal
Eiwitten14,3 gr
Totaal vet67,1 gr
Waarvan enkelvoudig onverzadigd vet23,88 gr
Waarvan meervoudig onverzadigd vet24,40 gr
Koolhydraten4,2 gr
Vezels7,5 gr
Natrium3 mg

Paranoten kopen

Deze Zuid-Amerikaanse rakker vind je terug in onze Forest mix. Deze notenmix bestaat uit pure ingrediënten; onbewerkt en ongezouten. Naast de noten proef je ook de gedroogde vruchten, zoals cranberry en rozijn. Die jou net even die frisse smaak bezorgen op je tong. De Forest mix is met aandacht samengesteld uit hazelnoot, amandelen, paranoten en walnoten. Eén van onze puurste creaties.

Inhoudsopgave